Kaminstructies voor ouders

Hoofdluispreventie is de verantwoordelijkheid van ouders. De luizencontrole op school is een extra controle en moet gezien worden als ondersteuning voor de ouders. Kam de avond voor elke luizencontrole op school thuis je kind(eren) met een luizenkam/netenkam. Sowieso is thuis regelmatig controleren de beste optie om hoofdluis te voorkomen.

Waarom?
Naast de controle op school moet je zelf thuis controleren om 2 redenen:
- We vinden bij de controle op school natuurlijk liever geen luizen. Als iedereen thuis alvast controleert is de controle snel klaar. Prettig voor de luizenouders, jezelf en vooral voor je kind.
- Op school wordt er alleen gecontroleerd en niet gekamd. De kans dat er iets over het hoofd gezien wordt, is aanwezig.

Hoe?
1). Kam het haar goed uit met een gewone kam of borstel.
2). Kam scheidingen in het haar en verdeel het haar in strengen.
3).Gebruik een luizenkam/netenkam. Begin dicht bij het hoofd en kam in één keer door tot aan het einde van de streng. Kam boven wit papier of de wasbak. Luizen vallen (indien aanwezig) dan op het papier of in de wasbak. Luizen zijn grijsblauw of roodbruin gekleurde spikkels en neten zijn grijs-wit. Inspecteer het haar achter de oren en in de nek extra goed.


Figuur: Neet en luis

Download hieronder de kaminstructies. Indien hoofdluis is aangetroffen, moet er gelijk actie worden ondernomen. Zie het 5-stappenplan.


Download:
Kaminstructies voor ouders_1390827947.pdf